Szentkirályozók Erdélyben

2008.04.19 15:40

Szentkirályozók Erdélyben  

Szent István király nevének emlegetésétõl még ha óvakodnak is, akkor is a normalitás jeleit mutatja az a tény, hogy az erdélyi ortodox román többségû Marosszentkirályon szervezték meg a történelmi Magyarország területén lévõ, Szent István király nevét viselõ vagy arra utaló falvak, települések találkozóját tizenöt erdélyi, magyarországi és szlovákiai település önkormányzati küldöttsége jelenlétében.
A tokaji borvidék peremérõl, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szentistvánbaksáról érkezett Hornyák Sándor polgármester elmondta az Erdélyi Riportnak, hogy a Szentkirály Szövetség alapító tagjaiként érkeztek Erdélybe, akárcsak Kõszegi Ferencék a Veszprém megyei Királyszentistván községbõl. Jelezték azt is, hogy a szövetség nyitott, marosszentkirályi közgyûlésükön eldöntötték azt is, bármilyen falu és település csatlakozhat hozzájuk. Vándorjellegû rendezvényrõl van szó, a szent király nevét viselõ falvak tavaly Kalotaszentkirályon jöttek össze, jövõre pedig a magyarországi – matyóföldi – Szentistvánon tartják meg a találkozót.
„Semmiféle politikai, vallási, etnikai hovatartozás nem játszik szerepet – mondta Kõszegi Ferenc –, célunk a Kárpát-medencei települések összefogása, az egészséges nemzettudat ápolása.”
Az ünnepségen megjelent Markó Béla szövetségi elnök és Borbély László parlamenti képviselõ is. „Nomen est omen, a név kötelez” – mondta Markó Béla. Szent István király üzenete a magyaroknak és minden nemzeteknek: egy ország csak akkor erõs, ha tiszteletben tart minden hagyományt és minden kultúrát. A kölcsönös tisztelet a nemzeteket egymáshoz közelíti – hangsúlyozták a szövetség vezetõi.
A találkozót némileg beárnyékolta Pop Dumitru NRP-s szenátor ténykedése, aki a meghívó lapocskán lévõ piros-fehér-zöld színek láttán bírósági, számvevõszéki feljelentéssel fenyegette meg a helyi önkormányzatot. Ennek ellenére a normalitás jeleit mutatja az, hogy az önkormányzat kormánypárti képviselõi – információink szerint – védelmükbe vették az RMDSZ alpolgármesterét. 

Keresés

 

Azok a tekintélyes múltra visszatekintő kis községek, amelyek hosszú századokon át őrizték nevükben is, lelkiségükben is István király emlékét, az ismeretlenség homályában is egymásra találtak.

Egymásra találtak és szövetséget kötöttek „önazonosságuk megőrzése, az országhatároktól függetlenül érvényesülő szellemi s lelki magyar egység, az egyenlő jogok és esélyek alapján való történelmi megbékélés és az európai integráció megteremtése érdekében”.

 

TOPlist