Barantások a szentkirályii falunapon

2009.08.08 13:05

Szent László, a falu védőszentjének két éve felállított kicsinyített bronzszobra köszönti a barokk kastély udvarába érkezőket a László-napi ünnepséghez kötött 2009. június 26-28-i rendezvénysorozaton.

Az egykori Szilárdy-féle kastélyt pár éve rekonstruálták, egyik szárnyában Szent László kápolna, a földszinten a falusi konyha és a Hárs vendéglő, az emeleti részében pedig a polgármesteri hivatal kapott helyet. Ligárt Lajos polgármestertől megtudtuk, hogy a László-napi körhintás búcsúnak nagy hagyománya van a községben, s idén hatodik alkalommal kötötték össze a falunappal. A vigadalom három napig tartott, hiszen az már pénteken elkezdődött az iskolások aszfaltrajzoló versenyével, annak örömére, hogy sikerült pár utcát és a kastély környéki utat újraaszfaltozni. A résztvevők jutalom-körhintázásban részesültek. Szombaton, június 27-én a falunap kulturális műsorát szervezték meg. A műsort a Bástya Egyesület mellett működő Árvay Miska Baranta bemutatója nyitotta meg. A színpadon felléptek a helyi óvodások, iskolások szlovák és magyar nyelvű programmal, bemutatkoztak Ligárt Iván tánctanár tanítványai, akik között több szentkirályi ügyes táncos is van. Majd a helyi magyar női kórus, a helyi szlovák vegyeskórus, Bősi Szabó László és Dóka Zsuzsa nótaénekesek szórakoztatták a közönséget. Este utcabálon mulathattak a község polgárai, akik itt ingyenes vendéglátásban részesültek, a frissítőt és a sült kolbászt a falu önkormányzata biztosította a falu lakosai számára. Az ünnepségen részt vett Szentistvánbaksa és Sajókirályi testvértelepülések küldöttsége. Másnap került sor az ünnepi szentmisére és felvonulásra, valamint Szent László szobrának megkoszorúzására, melyen részt vettek Tornalja és vidéke polgármesterei is. (he)

 

Keresés

 

Azok a tekintélyes múltra visszatekintő kis községek, amelyek hosszú századokon át őrizték nevükben is, lelkiségükben is István király emlékét, az ismeretlenség homályában is egymásra találtak.

Egymásra találtak és szövetséget kötöttek „önazonosságuk megőrzése, az országhatároktól függetlenül érvényesülő szellemi s lelki magyar egység, az egyenlő jogok és esélyek alapján való történelmi megbékélés és az európai integráció megteremtése érdekében”.

 

TOPlist