A Szövetség célja

2009.07.14 14:55

A Szövetség célja


  a települések önazonosságának megőrzése, az országhatároktól függetlenül érvényesülő kulturális, gazdasági, szellemi, lelki magyar egység, az egyenlő jogok és esélyek alapján való történelmi megbékélés és az európai integráció megteremtése érdekében.Egymás kulturális értékeinek és hagyományainak megismerése.
A Szövetség településeinek lakossága közötti személyes –elsősorban ifjúsági- kapcsolatok kiépítése.
Ezen célok megvalósítása érdekében minden évben a Szövetség 1-1 településén találkozót szerveznek a település világi és egyházi vezetésének közreműködésével.

A 21 település mindegyike felváltva vendégül látja a többi tizenöt lakóit, lakosságának képviselőit, hogy közösen emlékezzenek a keresztény magyar állam születésnapjára, az alapító királyra, történelmünkre.

Már ez a találkozás történelmi súlyú. Mivel a huszonegy települést szétkergette egymástól a kíméletlen tragédia, a mindannyiunk életét megkeserítő Trianon. Tízenegy helység a huszonegyből a mai Magyarországon áll, hat Erdélyben és négy Felvidéken. Mintegy jelképeként annak, hogy magát Szent István művét törte szét a második Mohács. Lelkek közé vont vasfüggönyt a diktatúra, az érdemtelen győztesek dölyfe. A szellemi vámőrök büszkék voltak arra, hogy olyan falakat emeltek, amelyeken sem könyvek, sem kiáltások, sem gondolatok nem hatolhatnak át. De ezek a határok a népek szabadságvágyának kürtszavára Jerikó falaiként omlottak le, és a nemzet fiai újra találkozhattak egymással. A lélek, a népi élet, az érzelmek mélységeiben. A nagy kézfogásban, mely minden politikai taktikánál erőteljesebb, mert őszintébb, Szent István király falvai jártak elöl. Úgy érezték, hogy az alapító király, a történelem jelölte ki őket erre a "lelki államalapításra".

Keresés

 

Azok a tekintélyes múltra visszatekintő kis községek, amelyek hosszú századokon át őrizték nevükben is, lelkiségükben is István király emlékét, az ismeretlenség homályában is egymásra találtak.

Egymásra találtak és szövetséget kötöttek „önazonosságuk megőrzése, az országhatároktól függetlenül érvényesülő szellemi s lelki magyar egység, az egyenlő jogok és esélyek alapján való történelmi megbékélés és az európai integráció megteremtése érdekében”.

 

TOPlist